Agresivitatea, măsurată cu degetul

Expunerea prenatală la testosteron, indicată de lungimea degetelor, poate fi un marker al agresiunii verbale manifestată la adulți. În cadrul a două studii, cercetătorii au măsurat raportul lungimii degetului doi (index) și a degetului patru (inelar) la aproximativ  600 de tineri. Cei care aveau valori mai mici ale raportului adică degetul inelar mult mai lung decât indexul (marcă a expunerii în uter la testosteron), au raportat mai frecvent agresivitate verbală decât ceilalți. De asemenea bărbații aveau valori mai mici ale raportului și erau mai agresivi verbal decât femeile.

Cercetări anterioare au arătat o legătură între lungimea degetelor index și inelar și comportamentul de curtare, dominanță, memorie, constituție atletică și agresivitate fizică. Diferența mare de lungime între cele două degete este un semn de expunere la hormoni androgeni și în special la testosteron în perioada de formare a creierului.

Deși agresivitatea verbală poate fi de folos unei persoane pentru a se apăra în anumite situații, excesul acestui comportament poate fi în detrimentul acesteia.

Înțelegerea cauzelor agresiunii verbale, atât cele biologice, cât și cele sociale îi va ajuta pe terapeuți să înțeleagă mai bine acest comportament pentru a trata pacienții.

 

 

 

 

Adaugă comentariul tău