A fost descoperită gena care pune frâu cancerului la sân

O genă cunoscută sub denumirea de “14-3-3s” joacă un rol important în stoparea apariţiei şi evoluţiei cancerului la sân, arată un studiu recent realizat de specialiştii de la Centrul pentru Cercetarea Cancerului al Universităţii McGill.

 

Rezultatele studiului se bazează pe observaţii clinice care au evidenţiat că în majoritatea cazurilor de cancer la sân gena 14-3-3s este inactivă, motiv pentru care specialiştii sunt de părere că ea este cea care poate determina oprirea divizării celulelor canceroase. Cercetătorii s-au folosit de cobai care prezentau ErbB2, un agent cancerigen puternic asociat cancerului la sân pentru a determina efectul respectivei gene asupra acestei forme de boală.

 

“Am constatat astfel că inactivitatea genei 14-3-3s a dus la o accelerare dramatică a tumorilor canceroase déjà instalate”, spune William J. Muller, coordonatorul echipei care a realizat studiul. “Cele două gene, 14-3-3s şi ErbB2, cooperează, cea care “ţine frâiele” fiind 14-3-3s. În cazul în care aceasta nu este prezentă, ErbB2 poate comanda celulelor canceroase să se dividă la infinit, până când organismul intră în metastază”, a mai explicat Muller.

 

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista “Cancer Discovery”.

 

Adaugă comentariul tău