Opt sfaturi pentru a evita pietrele la rinichi

pietre

Un European din zece are sau va avea pietre la rinichi” , spune Organizația Mondială a Sănătății. Mai mici sau mai mari, calculii se formează în rinichi și se elimină, adesea, spontan. Dar evacuarea poate să doară cumplit, iar recidivele sunt frecvente.

Lichide suficiente

Cu cât urina este mai concentrată (culoare galben închis), cu atât riscul formării de calculi crește. Pentru ca urina să fie suficient de diluată (deschisă la culoare, aproape transparentă) trebuie să eliminăm doi litri pe zi, prin urmare, trebuie  bem mai mult de doi litri. Pentru a urina clar dimineața, beți seara un ceai sau apă, și noaptea de câte ori vă treziți.

Consumați cu moderație alimentele care conțin oxalați

Pietrele la rinichi sunt reflexul felului în care mâncăm. Trei sferturi din calculii renali sunt formați din oxalați de calciu, pentru că mâncăm prea puține vegetale și prea multe proteine animale, zaharuri rapide și sare. Limitați, deci, alimentele foarte bogate în oxalați: cacao, ciocolată neagră, ceai, Coca Cola, spanac, spanac, urzici, broccoli, alune, migdale, nuci, rabarbăr, piper, sfeclă roșie, dovleac…

Citiți articolul integral pe doctoras.ro

Adaugă comentariul tău