Mituri despre diabet

 

mitdiabet

 

Diabetul este o boală înșelătoare, care poate fi ușor trecută cu vederea, însă ale cărei consecințe pot fi neplăcute dacă nu este tratată la momentul potrivit.

Diabetul este una dintre bolile cu cea mai mare incidență în ultimii zece ani. Despre diabet se mai spune că este inamicul invizibil al sănătății, din cauza faptului că, în general, este asimptomatic și, mai ales, nedureros.

Prin urmare, de cele mai multe ori, oamenii descoperă existența acestei boli atunci când efectuează la medic un control de rutină.

În România, în anul 2015 exista un milion de persoane diagnosticate cu diabet, iar numărul acestora se află în prezent în creștere.

Cauzele instalării acestei boli sunt multiple, diabetul zaharat putând fi de două tipuri, în funcție de particularitățile bolii și de momentul în care aceasta debutează. Diabetul zaharat de tip I (insulino-dependent) apare cu precădere în prima parte a vieții, fiind adesea intâlnit la copii și adulții tineri.

În mod particular, acesta este cauzat de distrugerea autoimună a celulelor pancreatice care secretă insulina.

Prin urmare, în multe dintre cazuri, componenta ereditară are o semnificație deosebită, însă există persoane insulino-dependente care nu prezintă antecedente la nivel de familie.

O incidență mai crescută decât diabetul de tip I, o are diabetul de tip II (non-insulino-dependent).

În cazul acestuia, disfuncția la nivelul pancreasului reprezintă principala cauză de declanșare a bolii. Pancreasul nu poate secreta cantitatea necesară de insulina. În lipsa secretării acestui hormon esențial care asigură producerea de energie la nivel celular prin utilizarea glucozei, organismul nu poate funcționa în condiții optime.

Primele simptome resimțite indiferent de tipul de diabet, și care ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă pentru oricine, sunt oboseala accentuată, senzația de gură uscată, respirația alertă, transpirație abundentă, senzația permanentă de sete și urinări frecvente.

Principalul vinovat de apariția diabetului este stresul, în ciuda zvonurilor în legatură cu faptul că diabetul ar fi cauzat de consumul excesiv de dulciuri.

De altfel, în ultimii ani s-a scris foarte mult despre aceasta boală, însă cele mai multe dintre informațiile existente pentru publicul larg, nu au în spate un suport științific, ci sunt simple păreri ale diferitelor persoane formatoare de opinie, precum și ale celor care se confruntă cu această boală.

Apar astfel o serie de mituri despre diabet, care nu sunt în concordanță cu realitatea medicală.

Află de la DoctorAS care sunt cele mai des întâlnite mituri despre diabet.

Adaugă comentariul tău